Laatste blog: Ziel en lichaam
Een ziekte krijgen
De manier waarop je je in de taal uitdrukt, heeft veel onbewuste elementen. Bepaalde uitdrukkingen zijn gewoon geworden, maar ooit vanuit een bepaalde beleving in die taal terecht gekomen. Spannend om te proberen er achter te kijken wat er vanuit de beleving in de taal terecht is gekomen. Zo spreken we er vaak over dat je een ziekte krijgt. Wat drukt dit eigenlijk uit? Je krijgt de ziekte dus aangereikt. Je zou ook kunnen zeggen (wat we ook vaak doen) dat je ziek wordt. Maar echte ziektes krijg je meestal.
Krijgen hangt samen met geven. De een geeft iets, de ander krijgt iets. Je kunt je dan afvragen: van wie of van wat krijg ik die ziekte? Met infectieziektes neig je er snel toe om te kijken naar van wie je een bacterie of een virus hebt gekregen. Maar van wie krijg je ziektes die helemaal niet besmettelijk zijn?
Vanuit het karmaonderzoek is het spannend om je voor te stellen dat het leven jou die ziekte geeft. Dan maakt hij deel uit van je biografie. Je kunt er slachtoffer van zijn, maar je kunt je er ook aan ontwikkelen. Dat is een keuze die jij maakt, en die samenhangt met hoe je in het leven staat.
Maar wie staat er achter dat leven? Zou dat dezelfde kracht kunnen zijn waar het in het vorige blog over ging, de sturende kracht die achter het toeval staat?
Als ik er zo naar kijk, dan kom ik in het spanningsveld terecht tussen twee beelden:
– Dat het krijgen van een ziekte berust op toeval; je hebt pech wanneer je die krijgt;
– De ziekte die je krijgt hangt samen met je karma. Jij bent zelf degene die de kiem voor die ziekte in een vorige incarnatie heeft aangelegd.
Waar kies je voor?
U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
16-12-2012 om 08:52
ik zelf heb een lastige Ziekte GEKREGEN.
Ik kan me zo indenken, dat de ziekte inderdaad samenhangt met mijn karma. Ik ben (NU) van mening dat ik zelf degene ben die de kiem voor de ziekte heeft aangelegd in een vorige incarnatie. Daar sta, ik hoe “gek” het ook moge klinken, wel achter!!!
Ik kies (dus) voor het tweede beeld.
Met vriendelijke groet,
C.J.P.van Noort.